Apiterapie léčba včelími produkty – med jako prevence našeho zdraví. Med sice neobsahuje tradiční vitamíny, ale zato při pravidelné konzumaci poskytne minerální látky v takovém množství, že pokryjí potřebné denní dávky, zvláště draslíku, kterého je obsaženo nejvíce (působí na řádnou srdeční činnost). 

Dále obsahuje organické kyseliny, jako antiseptickou kyselinu mravenčí, 75 - 80% cukru ve formě glukózy, fruktózy a menšího množství sacharózy, enzymy, 0,3 % bílkovin a stopy složek tukových, aromatické látky a přírodní barviva.

V medu je i několik desítek druhů antioxidantů, které kompenzují nežádoucí účinky volných radikálů, které mohou přispívat ke vzniku rakoviny. Všechny tyto uvedené i jiné skupiny látek jsou důležité pro správnou funkci organismu a jeho zdraví. Pokud tyto látky chybí, dochází k nejrůznějším poruchám. Konzumace medu a dalších včelích produktů proto může pomoci při celé řadě nemocí. Pomáhá při chronické únavě, alergiích, kožních problémech a při nachlazení, kašli, chřipkách a jiných virózách. Při těchto onemocněních dodá okamžitou energii z jednoduchých, snadno vstřebatelných cukrů, kromě toho obsahuje spoustu dalších cenných látek.

Med pomáhá při překonávání některých forem podvýživy a anorexie. Působí dieteticky, neboť upravuje střevní peristaltiku. Jako velmi mírný a přirozený prostředek a je pomocníkem při zácpě u malých dětí. Významně  posiluje nervy a působí jako mírné antidepresivum. Med pomáhá při hojení ran, při podrážděních a zánětech žaludku a střev. Medem se podařilo zahojit  rány, které byly roky otevřené, neboť v ráně působí mnohostranně. Osmotickým účinkem zmírňuje otok, z rány odnímá odumřelé buňky a bakterie. Tím ránu čistí a stimuluje tvorbu nové tkáně. U popálenin menšího rozsahu, které nevyžadují lékařské ošetření, je možné po rychlém zchlazení potírat několikrát denně medem,  uplatní se tak antibakteriální účinek medu i působení obsažených dextrinů a popálené místo se většinou rychle a bez komplikací zahojí.

Med je výsledkem přeměny, kterou podstupuje rostlinný nektar ve vnitřním ústrojí včel za pomoci včelích zažívacích šťáv. Jejichž důsledkem jsou následující komponenty: organické kyseliny, například antiseptická kyselina mravenčí, 75 - 80% cukru ve formě glukózy, fruktózy a menšího množství sacharózy, enzymy, 0,3 % bílkovin a stopy složek tukových, aromatické látky a přírodní barviva.

Med se často užívá ráno nalačno, při potížích neurotického charakteru nebo při nespavosti raději večer, rozmíchaný ve vlažném mléce. Má-li být med lékem, musí být všechny jeho cenné složky zachovány v původní, účinné podobě. Řada citlivých látek se ale ničí vysokou teplotou nebo velmi dlouhým skladováním. Med, od kterého očekáváme léčivé účinky, proto zásadně kupujeme přímo od známých včelařů, u nichž jsme si ověřili, jak a v jakém prostředí s ním zacházejí.