Zázvor je hlavně proslulý pro uklidňující účinky na podrážděný žaludek. Účinkuje při nejrůznějších zažívacích potížích, od nadýmání po těžké nevolnosti a zvracení.

Dále se hojně používá ke zmírnění potíží při prochladnutí a artritických bolestech. V kuchyni se používá k přípravě masa, ale i sladkého pečiva. Zvyšuje tvorbu šťáv v trávicím traktu a neutralizuje kyseliny, potlačuje nevolnosti vedoucí ke zvracení.

Doporučuje se žvýkat kousek sušeného kořene při nevolnostech v prvních týdnech těhotenství nebo při cestě autem či lodí. Výzkumy také potvrdily výborné účinky zázvoru při stavech nevolností po chemoterapiích či operacích z důvodů podávaní většího množství anestetik. Má analgetické a protizánětlivé účinky, které pomáhají snížit bolesti při zánětech kloubů či svalových křečích. Je nutné užívat pravidelně po dobu dvou až tří měsíců nejlépe ve formě čaje. Jeho protizánětlivé vlastnosti pomáhají zmírňovat křeče průdušek při nachlazení a chřipce. Při laryngitidě účinně pomáhá vyplachování hrdla zázvorovým odvarem. Alternativní medicína doporučuje ke zmírnění respiračních onemocnění užívání 2 x denně čajovou lžičku čerstvé šťávy z kořene smíchané s jednou lžící medu. V aromaterapii se používá zázvorový éterický olej k masážím bolavých a ztuhlých a svalů.