Každý den jsme vystaveni působení bakterií, virů či kvasinek, které vnikají tělními otvory do našeho těla a způsobují závažná onemocnění. Kolostrum má vysokou koncentraci imunitních faktorů, které jejich působení brání.

Kolostrum (colostrum) - první mléko - je jednou z nejstarších a nejvýjimečnějších potravin, kterou nalezneme v přírodě. Je staré jako samotné mateřství, protože kolostrum je mléko jakéhokoliv savce v prvních 24 hodinách po narození. Poté je rodička přestává produkovat. Tato účinná substance, která je přítomna v prvním mléce se nenachází nikde jinde v přírodě v tak vysoké, perfektně vyvážené koncentraci. Kolostrum je důležité pro výživu, růst a rozvoj novorozence a podporuje imunitní obranu a svalový růst. Vyrábí se z prvního kravského mléka do 24 hodin od porodu.

Kolostrum představuje látku s vysokou koncentrací imunitních faktorů, která je nutná pro přežití savčího novorozence a které produkují mateřské mléčné žlázy krátce před porodem první den po porodu. Porod pak signalizuje tělu, aby začalo produkovat skutečné mléko, proto se po prvním kojení začíná kolostrum měnit na mléko. Toto období trvá 2 až 3 dny a tato tekutina se nazývá „přechodné mléko“. Právě pro vysoký obsah imunitních faktorů a jejich jedinečnost se kolostrum i v minulosti využívalo na podporu léčby mnohých onemocnění.

V současné době je výzkum kolostra na takové úrovni, že lze přesně určit množství jednotlivých imunitních faktorů v jedné dávce. Přitom kravské kolostrum obsahuje 20x větší množství imunitních protilátek a růstových faktorů, které zvyšují obranyschopnost organismu než kolostrum lidské. Dnes již kolostrum nemusíme složitě získávat, ale můžete si produkty s kolostrem, které patří mezi nejčistší na světě, koupit.

Kolostrum pomáhá při snížené obranyschopnosti organismu, zažívacích potíží, zánětlivých onemocněních trávícího traktu (např. ulcerózní kolitýda, Crohnova choroba, gastritida), narušení sliznice žaludku, tenkého a tlustého střeva (např. vředové choroby, onkologická onemocnění), chronickém únavovém syndromu, alergických reakcích, nadměrném výdaji energie, narušení metabolismu železa (anémie), onemocnění kůže (nehojící se ranky na pokožce), svalů a kloubů (artritida), regeneraci po namáhavé práci nebo po operacích při kvasinkových infekcích způsobených kvasinkou Candida Albicans, pro zabezpečení vnitřní psychické rovnováhy, pro zlepšení psychomotorického růstu organismu, pro zabezpečení omlazovacích a ozdravných procesů. Kolostrum stimuluje nárůst svalové hmoty, je vhodným doplněk při redukční dietě a podle klinických studií má unikátní schopnost podporovat růst buněk a obnovu tkanin čímž brzdí proces předčasného stárnutí, omlazuje a zpevňuje pokožku.

Kolostrum obsahuje aminokyseliny, vitamíny, minerály a přirozené růstové faktory, které jsou velmi důležitou podmínkou zdravého vývoje organismu. Podporují růst svalů a kostí, chrupavky, pokožky, kolagenu a nervových tkání. Pomáhají při spalování tuku, přičemž svalová vlákna se zachovávají, při obnově oslabeného svalstva, při syntéze DNA a RNA. Vyrovnávají a regulují hladinu cukru v krvi, zlepšují hojení po popáleninách, řezných ranách, odřeninách, hojení oparu, regulují chemické pochody v mozku, zabezpečují jeho lepší pohotovost a koncentraci a zabezpečují organismu energii, vytrvalost a regenerativní schopnosti.

Při koupi si dávejte pozor, jak je Colosterum vyráběný – správný postup je sušením za studena, ne sušením rozprašováním. Důležité je i množství imunoglobulinu G a v neposlední řadě i cena – protože ta se od různých výrobců často velmi liší a některé jsou opravdu přehnané.