Mladý ječmen působí proti obezitě, kožním chorobám, srdečním chorobám i rakovině. Zlepšuje krevní oběh, chuť k jídlu a potlačuje únavu.

Neutralizuje kyselost tělesných tekutin, a tím spontánně posiluje funkci štítné žlázy. Enzymy v mladém ječmeni jsou účinné proti ukládání pigmentu, melanóze a uhrovitosti. Podporuje pohyb trávicího ústrojí a posiluje vyprazdňovací svaly. Působí preventivně proti ukládání cholesterolu na cévních stěnách. Vysokým obsahem chlorofylu je nesmírně účinný proti zevním a i vnitřním zánětům. Proto je úspěšný při léčbě gastritidy, vředových onemocnění a zánětu slinivky břišní. Mladý ječmen obsahuje velké množství důležitých vitamínů, minerálů a živin.

Lístky ječmene se sklízejí v době, kdy dosahují délky 20 až 25 centimetrů, neboť v této fázi růstu mají nejvyšší obsah aktivních složek. Ječmen se pěstuje společně s vojtěškou ve střídajících se pruzích, hlavně proto, že vojtěška dodává půdě dusík, který přirozeně zvýší obsah chlorofylu v listech ječmene. Listy jsou sklízeny, opláchnuty, vylisovány a získaný extrakt se necelé 2 minuty suší pouze při teplotě 31°C. Tím vznikne 100% čistý a nepasterizovaný prášek pro přípravu šťávy jemné chuti. Účinné složky nejsou poškozeny díky šetrnějšímu způsobu zpracování. Prášek sám o sobě je světle zelený, ale po rozmíchání ve vodě získá sytě zelenou barvu. Vitamíny a ostatní živiny v Mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Je ideální dietní stravou a dokonalým zdrojem živin. Organismus sytí, čistí a snaží se obnovovat rovnováhu v těle. Mladý ječmen obsahuje např. ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5x více železa, ale o polovinu méně fosforu - prvku, který přebývá ve většině poživatin. Obsahuje také významné množství manganu a zinku. Mladý ječmen obnovuje acido-alkalickou rovnováhu. Je 2x účinější než špenát. Obsahuje vitamíny které aktivují enzymy pomáhající při prevenci nemocí a patologických stavů. Mladý ječmen má vysoký obsah betakarotenu, vitamínu C, E, a vitamínů řady B: B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu, příbuzného vitamínu B.

Šťáva z mladého ječmene pomáhá v boji s chorobami kožních onemocnění např. lupenky, včetně artritidy, astmatu, nadváhy, chudokrevnosti, zácpy, impotence, oběhových potíží, cukrovky, srdečních chorob, rakoviny, vysoké hladiny cholesterolu a ledvinových problémů.

Výhonky mladého ječmene se používají hlavně jako vynikající detoxikační prostředek – regeneruje tkáně, které pomáhají nastartovat organizmus k detoxikaci, k posílení organizmu a jeho obranyschopnosti při únavě a vyčerpanosti

Mladý ječmen má 11x více vápníku než-li kravské mléko (prevence osteoporózy), zlepšuje spánek, myšlení a paměť.