Korálovec ježatý se tradičně podpůrně používá u celkové tělesné vyčerpanosti, při neurastenii a u zánětů. Je vhodným doplňkem při žaludečních a dvanácterníkových vředech, při zánětech žaludeční sliznice, žaludku, jícnu a tlustého střeva.

Podpůrně byl úspěšně podáván u rakoviny žaludku, jícnu a tlustého střeva a při léčbě rakoviny děložního krčku. Korálovec ježatý pomáhá posilovat ochranný a nervový systém a celkově příznivě působí na činnosti žaludku.

Trávení

Nafouklé břicho a odchod plynů z těla nám dokáží velmi znepříjemnit život. Trávení sacharidů v lidském těle začíná v ústní dutině. Další fáze trávení sacharidů se odehrává v tenkém střevě, kde se ale rozkládají i jiné jednoduché cukry a tyto jsou následně vstřebány do krve. Poruchy trávení, souhrnně nazývané dyspepsie, mohou zahrnovat celý soubor nepříjemných příznaků, které se dostavují po jídle - od nadýmání a kručení v žaludku, pálení žáhy až k celkové nevolnosti a zvracení. Samotné příznaky jsou však velmi individuální, někdo se může setkat se zácpou, nechutenstvím, průjmem, kyselostí, častými větry, nebo s nepohodlným pocitem žaludku až bolestmi břicha. Může trpět nadměrnou tvorbou plynů v žaludku a zvracením, které může být ještě doprovázeno bolestí a slabostí nohou, především v dolní oblasti. Při trávení potravy se v žaludku (který je vystlán ochrannou sliznicí) tvoří více než litr kyseliny solné denně. Dostane-li se kyselina zpět do jícnu, který ochrannou sliznici nemá, vznikají nepříjemné palčivé pocity. Tento úkaz se nazývá gastroezofageální reflux, kterým někdy trpí již novorozenci. Dojde-li k zánětu jícnové sliznice, objeví se silné bolesti a pálení na hrudi, někdy neodlišitelné od bolestí při angině pectoris.

Příznaky poruch trávení

• palčivé pocity za hrudní kostí trvající od několika minut do několika hodin

• palčivý pocit v hrdle nebo pocit zvratků v krku

• větry nebo říhání, nadýmání či hučení v žaludku

• pocit nevolnosti až zvracení

• bolesti břicha, obtíže zhoršující se v poloze vleže

Nejčastější příznak: Pálení žáhy

Žaludeční kyselina zůstává obvykle tam, kde má být, díky dolnímu svěrači jícnu, svalu, který se uvolňuje pouze tehdy, aby propustil potravu do žaludku. Někdy se však zcela neuzavře, dovoluje žaludečnímu obsahu vrátit se zpět a vzniká tak pálení žáhy.  Kouření, nadváha a těhotenství svěrač oslabují. Kouření navíc vysušuje sliny, které kyselinu v jícnu neutralizují a smývají zpět do žaludku. Některé druhy potravin a nápojů (čokoláda, máta peprná, pomerančová šťáva a káva) rovněž způsobují uvolnění jícnového uzávěru.

Příčiny špatného trávení

Špatné trávení u člověka může být způsobeno hned několika vlivy. Nejčastější příčinou je nezdravý životní styl včetně konzumace mastných nebo tučných jídel, velký příjem alkoholu, kofeinu, kouření, přejídání se, stejně jako rychlé stravování, velká spotřeba kořeněných jídel, úzkost, emocionální či dlouhodobý stres, těsný oděv, případně i některé nemoci. Viníkem můžou být žaludeční vředy, akutní gastritida, akutní pankreatitida a ve vzácných případech i určité druhy rakoviny. Špatné trávení může být také způsobenou konzumací některých léků, jako je aspirin či některá antibiotika. Z těchto důvodů lékařskou návštěvu rozhodně nevynechávejte.

Co nám pomůže a jaké doplňky užívat

V dobách našich babiček se na tyto obtíže používal mátový čaj, saturejka, fenykl, anýz, heřmánek nebo kmín. Dnešní doba a výzkumy přinesly několik řešení v potravinových doplňcích, v enzymech, antioxidantech, laktobacilech a dalších bylinných přípravcích. Užíváním z některých produktů pomůžete nafouknutému břichu, pálení žáhy a dalších nepříjemných pocitů, aniž byste si museli odpírat luštěniny nebo jiné potraviny. Užívání trávicích enzymů přispívá k bezproblémovému trávení. Při jejich nedostatku se může stát, že tělo nedostatečně vstřebá živiny a ochranné látky z potravin.

Co ještě můžete udělat

- jezte častěji a v malých dávkách, aby tvorba žaludeční kyseliny byla co nejmenší.

- vynechte tučná jídla a nepřejídejte se. Omezte alkohol, který může zvyšovat žaludeční kyselost, a nepijte kávu, která působí dráždivě.

- poslední jídlo jezte alespoň tři hodiny předtím, než jdete spát, nikdy si nechoďte lehnout hned po jídle

- k prevenci jícnového refluxu spěte se zvýšenou podložkou hlavy