Acai je štíhlá palma, dorůstající do výšky 15 až 25 m, domovinou v jihoamerických pralesích.

Plody rostou v trsech a jsou 1 - 2 cm v průměru. Patří do rodu Euterpe, názvem podle múzy z řecké mytologie. Vyskytuje se hlavně v brazilské Paraná, ale i jinde v Amazonii, kde ji můžeme nalézt v nížinných záplavových oblastech podél řek. Tady vytváří velké háje. Nezralé plody jsou zelené, když dozrávají tak jsou tmavě modré, podobající se našim borůvkám. Palmy rostou pomalu a plodí jednou za čtyři až pět let. V oblasti Amazonie je acai velmi oblíbené ovoce.

Acai obsahuje celou řadu účinných látek, např. vitamin C, anthokyanová barviva, vitamin A, vitaminy řady B, minerální látky (mangan, hořčík, fosfor, vápník, draslík, bór, měď, železo, molybden), epikatechin, kyselina galová, protokatechin, kumarin, cyanidin, flavonoidy, kyselinu vanilovou, pelargonin-3-glykosid, nenasycené mastné kyseliny a vitamin E.

Šťáva z acai je velmi silným antioxidačním prostředkem, především díky látkám jako jsou vitaminy A, C, E či flavonoidy. Obsahuje více antioxidantů než například borůvky, které jsou považované za jeden z nejsilnějších antioxidantů u nás. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, čímž pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a stabilizuje hladinu HDL cholesterolu. Dále působí regeneračně na epitelové buňky vystýlající cévní stěny a zároveň zlepšuje jejich elasticitu (vitamin C a flavonoidy). Tím může snižovat zvýšený krevní tlak a celkově napomáhat jeho stabilizaci. Je doporučována při oslabené imunitě (obsah antioxidantů) a zvýšené fyzické a tělesné zátěži, ale i při stresu jako takovém.

Výtažky z acai jsou oblíbené i v nutriční výživě.

Zajímavosti: 

- acai má mnohostranné využití. Jádro růstového vrcholu se konzumuje jako palmové zelí.

- pražená semena se používají jako náhražka kávy.

- palma je velmi pohledná a pěstuje se také jako okrasná dřevina.

-  Odvar z listů a semen se podává při horečkách. Pečené palmové zelí se přikládá na štíří bodnutí ke zmírnění bolesti, rovněž šťáva z kmene se používá na štíří bodnutí, rány a krvácení. Má svíravý účinek. Nadměrná konzumace palmového zelí má projímavé účinky. V Peru se odvar z kořenů používá mimo jiné při léčení malárie a cukrovky. Produkty z Acaí je bohaté na antioxidanty, bývá součástí kúr na hubnutí, snižuje cholesterol, příznivě působí na oběhový a trávicí systém, atd. Je vhodný zejména pro sportovce.  Byla zjištěna excelentní antioxidační aktivita vůči peroxylovým radikálům, dobrá proti peroxynitrilovým a slabá vůči hydroxylovým radikálům.